Sjukt nöjd

Sjukt nöjd löd alltså rubriken. Nästan lite göteborgsvits på det med tanke på vad jag är nöjd över :) Idag har vi fixat mitt sjukförsäkringkort här. Yes, äntligen blev det klart. Har varit runt på så många myndigheter här i staden nu för att skriva in mig och få intyg på det ena och andra stället. Idag var vi på polisen, banken, polisen igen, seguridad social, ayuntamiento och ambulatorio. Många stopp blev det. Vasse lämnade mig för att åka till jobbet efter vi var klara på seguridad social och sedan skötte jag resten själv. Så här ser mitt tillfälliga sjukförsäkringskort ut och om 3 månader (om jag fattade det rätt) så kommer det hem ett plastkort som ersätter detta:



Fick till och med välja en läkare på vårdcentralen som jag vill ha som "husläkare", jag försökte säga att det inte spelade någon roll, men kvinnan bakom disken ville prompt att jag skulle välja en. Så jag pekade på doctora Romero. Helt enkelt för att det är lätt att uttala ;)

Nu har jag just käkat en tonfisksmörgås och snart tänkte jag bege med ner på stan. Blir en sväng till kinesaffärerna som jag kallar dem, men som mer korrekt borde kallas de asiatiska allt-i-allo butikerna. Det är dit man skall gå i den här stan i fall man behöver köpa nåt som en ungsform, stålull, iskubshållare....och det är just det jag behöver. Dessutom är dem de enda istan som verkar sälja kokosmjölk. Så det kan nog bli en sådan med. Kl.17 skall jag träffa min svenska kompis här och hon skulle ta med sig sin 2-åriga dotter, så det blir säkert en trevlig eftermiddag i solen.

Just det, trodde att jag fått blommor alldeles nyss..hehe..., men det visade sig vara till grannfrun. När grannfrun inte öppnade dörren när blombudet ringde på, så ringde han helt enkelt på min dörr och bad mig ta blommorna tills hon kommer hem. Väldigt gulligt tyckte jag. Hade ju aldrig hänt i Sverige att de delat ut blommorna till grannen så länge. Men här verkar folk lite på varandra.


Grannfruns tjusiga blomma som jag gärna hade båhållt!

Fotoautomaten som gud glömde och Man vs Food



Här mitt emellan en nerstängd butik och en bar har de tryckt in en fotoautomat :D.
Det ser sjukt komiskt ut när den bara sticker ut så där utan någon dörr eller nåt. Undrar om det regnar in ibland? Nåja, det var bara att hoppa in och smila upp sig. Eller ja, jag tror inte att man får smila på såna här viktiga kort som myndigheter skall titta på. Så precis innan kortet tas så kommer jag på mig själv med att nog dra lite för mycket på smilbanden, vilket resulterar i att jag istället ser ut att göra nåt mitt emellan ;). 4 euro har nu bytts ut emot 6 sterila bilder på mig. Hm, undra vad jag skall göra med de 5 bilderna som blir över...

Här ser ni resultatet i alla fall:



I söndags kollade vi på ett amerikanskt program som heter Man vs. Food vilket var sjukt intressant, äckligt, förundrande och gjorde oss så hungriga!! Det går i princip ut på att en man åker runt i USA och testar typsik amerikansk mat i abnorma portioner. Det är ju väldigt vanligt att restaurangerna där serverar gigantiska smörgåsar, hamburgare eller liknande som hade kunnat räcka till minst en familj. Så i varje avsnitt så äter han någon sån här rätt, som dessutom skall ätas under tidspress och man riktigt ser hur han svettas...hehe...som sagt kan kännas lite äcklande men det gjorde oss mest hungriga faktiskt. Hungriga på amerikansk junkfood. Suktade gott efter BubaLou's feta ribs då kan jag säga!! Nåväl, undertiden vi tittade på programmet så bestämde vi att vi var tvugna att laga nåt fettigt och gott denna veckan och inspirationen var på topp. Vi fantiserade om hemmgjorda hamburgare och steaksmörgåsar med riktigt mycket kött och fet sås. Idag var tanken att vi skulle frossa i denna mat, men när mannen just ringde och frågade vad vi skulle laga så hade ingen av oss någon inspiration kvar. Så vi bestämde oss för att köpa med Döner Kebab hem. Fettigt=check, gott=check, amerikansk=nja...

Imon sänds fler avsnitt av Man vs. Food så vi får väl se om inspirationen till att faktiskt laga nåt i denna matväg kommer tillbaka då. Det tror jag den gör...;)


Hittade denna bilden på nätet. Här är alltså killen som utmanar maten.
Det sjuka är att han inte ens är särskilt stor.


Typ såna här hamburgare äter han...wicked!!


Fajitamix är inte Tacomix

Idag vaknade vi med ett ryck. Tydligen hade vi snoosat flera gånger (utan att jag ens märkt detta) och helt plötsligt var klockan 09.30. Jaha, godmorgon då. Det var bara att gå upp och fixa frukost medan mannen tog en dusch. Trots denna sena morgon beslöt vi oss ändå för att uträtta det ärende som vi hade planerat för dagen, nämligen att gå till Seguridad Social. Det är sista steget i att skaffa min försäkring här och det behövdes bli gjort. Kontoret ligger nära där vi bor så vi promenerade dit på 5 minuter. Men väl där var det stopp. Tydligen var jag tvungen att gå och bli inskriven hos Polisen först (vilket Vasse redan blivit) och få nåt dokument där som jag sedan skall ta med tillbaka till dem. Jaha, så kul. En myndighet till att kontakta. Himla smidigt system det här. Så nu får vi se om vi får gjort detta i veckan då. Måste skaffa ett passkort och ta med till Polisen också, för tydligen vill de ha det i samband med inskrivningen. Letade efter någon automat som kort tog kort idag, men hittade ingen. Vasse säger att det finns en på hans jobb så jag kanske får gå dit imon och smila upp mig då.

Annars har jag som vanligt ränt San Sebastian runt i sökandet på Tacokrydda. Alltid lika svårt. De brukar ha fajitamixen, men sällan Tacomixen. Har provat att köra med Fajitamixen istället, men den är verkligen inte lika god. Snudd på äcklig faktiskt. Hm, hittade dock ingen taxomix så det lutar åt att jag för göra tacopaj idag med fajitamix ändå. Nästa gång jag får syn på Tacomixen skall jag köpa på mig hela lagret direkt. 



Här äts det "riktig tacos" i det numera officiella tacolandet Sverige ;)

Godmorgon där

Nu sitter jag framför datorn med en kopp te och har precis börjat min dag. Vasse har gått till jobbet i det tråkiga regnvädret, eller ja, jag tror att han tog bussen ;). Igår blev det lyxig söndagsfrukost som vi hunnit längtat lite efter nu faktiskt. Det blev klassisk äggröra, rostat bröd, bacon, vita bönor och stekta champinjoner. Till det juice, te och grapefrukt. En vinnarfrukost som vi inte kan vara utan då och då helt enkelt. Traditionsenligt så lagas denna frukost också alltid när vi har besök av Bröderna B. W. ifrån Falun, så till påsk räknar jag med att vi lagar detta igen....gårdagens portion gånger 3,5 då alltså. Hm...det blir typ en äggröra på 13 ägg det...hehe....nåja, det skall nog gå bra.


Mm, ljuva frukost...med bästa äggröran ever!

Bakom frukosten ser ni förresten senaste inköpet från stan här. Ett stort doftljus från fantastiska butiken Zara Home med doften Black Vanilla. Luktar faktiskt inte så vansinngt mycket när man tänt det, som doftljus annars kan göra. Mer lagom, med en lätt doft av vanilj som jag tycker är så nice. Gillas! Älskar förövrigt Zara Home som har så sjukt fina saker. Varför har vi inte den butiken hemma? Har kollat på gosiga filtar, fina ramar och kaxiga tygtaxar där som jag bara måste ha någon dag!

Nu till viktigare saker. Som att läsa dagens dos av bloggar, kolla mail, aftonbladet och surfa runt för att hitta inspiration till dagens middag kanske? Ha en bra dag.

Pintxosrace i Vitoria-Gasteiz

Ända sedan jag var liten har jag gillat utflykter. Känslan av att gå upp tidigt för att åka iväg och se nåt nytt eller bara göra något roligt tycker jag slår det mesta. Mest av allt gillade jag såklart utflykterna för att man fick ha med sig matsäck ;) Då åt jag helst tunnbrödsrullar med smör och till det nyponsoppa. Idag kan jag tänka mig det mesta, så länge det är matsäck. Igår hade vi visserligen inte mycket till matsäck med oss (bara lite godis) men utflykt blev det i alla fall! (Den som inte blev av förra helgen för att mannen då hade allt för många fotbollsmatcher att se på tv:n)

Vi tog i alla fall bussen till Baskiens huvudstad, Vitoria-Gasteiz, och lekte turister för en dag. Det tog 1h och 10 minuter längs det skumpiga baskiska landskapet, som är frodigt grönt, och sedan var vi framme. Vi satte stegen mot turistinformationen för att be om en karta över stan. På vägen stannade vi dock till i ett stort köpcentrum med hela 6 våningar, som sålde allt från mexikansk mat till tvättmaskiner. Där fyndade jag förresten en stråhatt. Är väldigt förtjust i dessa hattar och hade en i Orlando också. Så nu tänkte jag nytt land=ny hatt. Efter den spontanta shoppingen hittade vi fram till turistinformationen som var rätt öde. Väl där så passade vi på att fråga om vägbeskrivning till en Pintxosbar som vi läst om i den guidebok om Baskien som Vasse fick i julklapp. Kvinnan på turistinformationen försäkrade oss om att det var ett bra ställe och då var dagens lunchställe paxat.

Vädret var mulet under dagen och när vi kom ut från turistinformationen så kände vi några droppar. Neeeej, inget regn på utflykten tack! Räddningen blev en hurtig promenad till Pintxosbaren, men regnet uteblev faktiskt när vi sedan kommit in och slått oss ner. Sjukt hungriga började vi peka på diverse pintxos som vi ville prova och kvinnan bakom disken förstod nog ganska fort hur hungriga vi var. Därför rekommenderade hon oss flera pintxos och förklarade i vilken ordning de passade att ätas. Mycket trevligt tyckte vi och gjorde oss redo för ett pintxos- och rödvinsrace. 6 glas vin och 16 pintxos senare var vi redo att tacka för oss :) Med nytt pintxosrekord i magen var vi redo för att turista på riktigt och se alla sevärdigheter. Pintxoskoman lyckades vi hålla borta och solen tittade fram på eftermiddagen. Det blev en riktigt härlig dag med vidgade vyeer och kvart i sex tog vi bussen hem. Det tog inte många minuter innan vi slocknade i bussen så trötta från allt turistande. Puh! Vitoria tyckte vi hade mycket fint att erbjuda i sightseeingväg i stadskärnan med anor från medeltiden, men i övrigt var det inget att mäta med vackra San Sebastian. Home sweet home!



Här läser vi på i guideboken på väg i bussen


Superfotografen är med :)


Riktigt snygg katedral i centrala delen av Vitoria


Här studeras kartan som vi hittade på turistinformationen


Solen tittade fram emellanåt


Denna krokodil lurade i Parque de la Florida


Jag och den nyinförskaffade hatten


Pintxosrace!!


Multitasking. Äta, dricka, läsa...


Plaza Virgin Blanca


Turisterna


Sjukt fin gata med riktigt spanska hus


Sola han vi också såklart


Plaza de España

Strandhäng

Här kommer lite bilder från eftermiddagen på stranden igår. Superhärligt verkligen!
Folk låg i bikini och solade, men vi nöjde oss med att visa lagom mycket hud. Det är ju trots allt bara slutet av mars ;)










Ett onödigt telefonsamtal, men nu är det helg!

Hello. Har just pratat spanskengelska med någon på min telefonlinje som jag inte vet vilka de var. Okej, jag tar det från början. Något spankt nummer hade ringt till min mobil (har ju numera spanskt kontantkort) och talat in ett meddelande. Jag försöker lyssna av meddelandet, men det är en kvinna som pratar i ultrarapid så jag förstår inte särskilt mycket trots att jag lyssnar på meddelandet tre gånger. Så då ringer jag upp numret och presenterar mig och frågar om det finns någon där som pratar engelska. Svaret är såklart nej. Så då försöker jag börja förklara mig på stapplade spanska att de ringt mig och undrar vilka de är och vad de vill. Samtalet pågår ca 2-3 minuter och sedan räcker inte mina spanskakunskaper till för att svara på damen i lurens frågor längre. Varpå det mirakulöst såklart dyker upp någon som kan lite, lite engelska i alla fall. (Har ju berättat innan att de håller hårt i sina engelsktalande människor och verkligen inte släpper fram dem förran man framstår som helt språkligt inkompetent)

När jag väl får tag på denna engelsk-spansk talande mannen så går ca 2 minuter åt till att bokstavera mitt namn som, de har väldigt svårt för här (tack mamma och pappa för mitt icke-internationallt gångbara namn), trots att jag försöker bokstaver både på engelska och spanska. Sedan frågar han vilken tid de har ringt och vi dividerar en stund om vilka de kan vara, de som ringt alltså. Jag fick inget entydigt svar på detta. Sedan frågar han om han kan ringa upp mig på detta numret när han hunnit kolla upp vad det är de vill mig. Suck. Visst sa jag, ring mig sedan och så la vi på. Åtta minuters samtal som kostade mig nästan 4 euro med mitt svindyra kontantkort. Så nu är pengarna slut på kortet och jag måste ladda på nya. Vale=Okej.

Nu känner jag att jag har jobbat tillräckligt hårt på en fredag och tänker ge mig ner till beachen. Mannen är där om 40 minuter, så då är det nog bäst att jag också är där. Med två stora, feta kycklingbaguetter.

Trevlig helg!


En av de finaste platser här, tycker jag.




Hustomtarna har gett oss vår ugn tillbaka

Hade just besök här av hustomtarna som jag kallar dem. Det är våra grannar som är pensionärer och föräldrar till dem som vi hyr lägenheten utav. Haha, de är så söta. Ett jättegulligt, gammalt par som skojar och har sig. Hon kan engelska, men pratar lite spanska också för att vi skall lära oss :) De kom in idag för att mäta ugnen och spishällen för att kunna beställa en ny. Vår ugn fungerade ju inte, som jag nämnt innan. Men nu fungerar den! När de skruvade loss ugnen och skakade den lite för att få loss den och sedan skruvade ihop den igen, så började den plötsligt fungera på nytt. Lite snopet att det inte blir någon ny ugn och spishäll nu då...men vi får se den kanske inte håller så länge till. Kan ju ha varit dödsrycket detta.

Blev en joggingtur i förmiddags längs med floden och sedan stekte jag en omelett till lunch. Pratade med Syster S på skype imorse och hon hade ätit omelett till frukost, vilket gjorde mig så sugen på detta. Snart skall jag ta mig ut ur lägenheten för att fylla upp kylskåpet lite. Sedan har jag börjat lura på helgens utflykt och vart den eventuellt skall ta oss...stay tuned!


Dagens lunch


Dagens frukost. Det rivna äpplet på toppen av gröten ser ut som rostad lök, I know :)

Tror seriöst att jag skulle kunna ha som stående inslag här på bloggen: "Dagens Måltider" och lägga ut bilder på vad vi äter. Men tyvärr är det nog bara lilla matfixerade jag (som alltid tänker på mat) som hade uppskattat detta. Så jag tror jag låter bli några sådana stående inslag.


Hög på lyckoendorfiner! Fina, fina sol

Idag har varit en så fantastiskt härlig dag så jag knappt kan beskriva det. Känner mig fortfarande smått hög på lyckoendorfiner som rusar genom kroppen. Tänk vad solens sköna strålar kan göra med oss? San Sebastian har inte varit någon vacker stad idag, den har fullkomligt strålat!! Ah...Det blev en repris på gårdagens lunchdate med mannen idag och jag har en aning om att det kommer bli fler. För att komma undan vinden lite så la vi oss på en filt i en av stadens fina parker. Så beachen blev dissad idag. Det visade sig vara ett lyckokast. Där bakom huset i parken blåste det igenting och solen stod högt på den blå himlen hela eftermiddagen. Medköpta mackor och coca cola avnjöts barfota och iklädd endast tunn kofta och linne. Ur huset strömmade musik från musikeleverna som tränar där inne och det blandades med vackraste fågelsång. LOVELY!! Vasse tog en långlunch på 1,5 timme och när han gick tillbaka till jobbet så låg jag kvar i gräset två timmar till. Oh yes! Börjar känna en annalkande hetta i ansiktet nu så jag misstänker att det blivit lite färg i nyllet idag :) Det behövdes för en bleknos, som jag är just nu. På vägen hem gick jag hela vägen längs med strandpromenaden och tog en tur i gamla stan. Hittade en hälsokostaffär som hade havregryn och jag investerade i 500gram. Har inte kunnat hitta detta i vanliga mataffärer nämligen. Så nu blir det nog havregryngröt till frukost imon bitti. Tjipp!


Här bakom huset i denna park som heter MiraMar höll vi till idag





Barfotamannen som vi också kallar honom ;)


Här mumsas det lunch!


Yes we do!


Våren är här!


Ursnygga tulpaner verkligen


Vackert





Happy times


På väg hem


Vattnet låg lågt idag så det ser lite "torrt ut"







Idag skiner solen och himlen är oskyldigt blå

Idag har vi en stor sol på en klarblå himmel. Fantastiskt! Måste bara ge mig ut på stan och ner till havet nu alltså. Igår hade jag och Vasse en lunchdate vid stranden. Det såg ut att vara fint väder, men när vi väl sågs där så var det lite små kyligt för solen kom och gick och dessutom blåste det. Vi åt ändå vår lunch vid strandpromenaden och sedan satte vi oss i den lilla parken bakom för att få lite lä. Idag tror jag nog att det kan bli en repris på gårdagens lunchdate vid stranden med tanke på det fina vädret! Wawawiwah!


Strandpromenaden vid stranden "Ondaretta"


Jag i egen hög person


Vasse y su postre = Vasse och hans dessert


Mi postre, mhm...


Snajsiga tulpaner i parken


Mi pelo se siente como una escoba

Som ni ser så går mina spanskakunskaper sakta men säkert framåt. Denna veckan har jag bestämt mig för att göra ett ryck och öva riktigt mycket spanska här hemma. Just nu använder jag mig av en nätupplaga av den grundbok i spanska som används på den officiella språkskolans baskurs ( nivå 1) här i San Sebastian. Det funkar fint! Så till själva rubriken som betyder: Mitt hår känns som en kvast :) Haha, jag överdriver kanske lite smått men det känns inte bra just nu när jag har duschat och skall borsta ur håret. Känns strävt, tovigt och jag tappar massa hårstrån varje gång jag borstar det, vilket inte är likt mitt hår alls. När det torkat sedan är det lite bättre, men håret behöver doppas genröst i färg, det är vad det behöver. Mycket färg!! Tonande det i denna rödbruna nyans som jag har nu i mitten av november förra året. Det är 4 månader sedan så nu är det snart dags för en uppfräschning om jag vill ha nåt hår kvar till sommaren...Tror mannen kommer kunna hooka upp mig med en bra frisör här i trakterna som kan engelska. Han har ju för vana att nosa upp sådana. Skulle nog vilja ha nån fin färg med lite slingor i så att det händer nåt. Det här var den bästa bilden jag kunde hitta på en ton/nyans som jag gillade från nätet:


Snygg va?

Nu blir det lite mer spanskaplugg och sedan är det dags att planera middagen.
Ha det gött!

Här kommer några bilder från gårdagen också:


Här är Vasse igår på vår långpromenad längs med floden. Har visst
blivit en tradition att promenera på söndagar för oss nu...


Rio Urumea, floden som vi bor vid


Vackra vyer


Kebablunch vid vattnet


Fotriktiga skor skall det vara när man promenerar som proffs ;)


Degsegt här idag

Idag vaknade vi kl.11 och sen dess här vi gjort, hm...typ ingenting. Vasse har kollat på fotoboll mest hela dagen. Vilket han gjorde klart till frukost i morse att han hade för avsikt att göra. Så då var det bara att hoppa på det tåget. Visserligen har jag varit och handlat två gånger idag för att kunna duka upp en festlig lunch. Det blev chili con carne med smarriga tillbehör. Sen såg jag resten av en film som jag inte lyckades se igår för jag somnade. Händer mig rätt ofta faktiskt. Är usel på att se på film i sängen, somnar direkt. Så dagen här har alltså varit rätt seg och nu är det mörkt ute. Jag tycker att det är lite jobbigt med såna här dagar och kan börja klättra lite på väggarna, mendan mannen är något av en expert på att hantera sådana här idag-gör-vi-ingenting-och-ser-på-sport/film-dagar. Återstå att se om vi pallrar oss ner på stan ikväll eller fortsätter att degsega här hemma.
Hoppas ni har en trevlig lördagkväll :)

Här kommer lite bilder från stan i brist på annat roligt att visa denna lördagkväll ;)










Sweet Friday, dax för skumbad!

Idag har jag varit busy och fått gjort massor. Gick ner på stan i förmiddags som resulterade i några timmars strosande i affärer och kvarter. Fick fixat mig ett spanskt kontantkort. Olala! Inte illa va? Okej, jag fuskade lite för hon i butiken kunde faktiskt engelska. Men jag är sjukt nöjd med mig själv ändå. Jag köpte en kofta och ett par coola solbrillor på H&M (jag vet jag är omöjlig) men H&M bara är den butik som ligger mig varmast om hjärtat. Hittar alltid så fina saker där. Dessutom blev det tre fina ljuslyktor ifrån Zara Home (en annan butik jag diggar starkt). Dem har jag nu tänt upp inne i badrummet där ett rosa bubbelbad väntar. Fick små söta badhjärtan av mannen igår, såna där man lägger i badet så det luktar gott. De var jag ju bara tvungna att inviga ikväll. Sedan väntar lokalt vitt vin, räkor, majonäs, kokt ägg och baguette. Sweet Friday alltså!


Se vad vårigt, härligt vädret var på stan idag


Blir man inte glad av dessa fina blommor som slagit ut? Mycket såna här
planteringar runt omkring i stan.


Här är badhjärtanen som jag skall testa nu. Inköpta på Sephora

Hängt tvätt och vill inte gå ut just nu

Så har man fått tvättat också. Det blev en full maskin så det behövdes nog. Hade tänkt gå och handla mat nu för det hade behövts fyllas på i kylskåpet, men vädret är inte att leka med. Det blåser starka vindar ute så att de höga träden utanför fönstret svajar fram och tillbaka. Dessutom regnar det, så blåsten gör att regnet ligger vågrätt i luften. Inget väder för varken mig eller mitt tjusiga paraply alltså. Fick förresten en komplimang för mitt fina gräddvita paraply (som jag hade på bröllopet) igår när jag gick med det på stan. Hörde någon bakom mig som hör och häpna på engelska sa till sin vän: "That's the kind of umbrella we're looking for". Då vart man nöjd :) Ja,ja får väl se vad man kan lyckas slänga ihop till middag då om jag nu inte får handlat...hm, kanske valnötspasta med "left-over" serannoskinka kan fungera? Det är nog det eller köttbullar från igår...


Här kan ni se vad högt upp tvätten hänger på innergården. Rätt smart faktiskt
att alla har sina egna tvättlinor. Vi har tre stycken som går mellan två av fönstrena
i lägenheten.


Här var en bild från en annan dag när Vasse hade tvättat och hängde tvätt.


Tur att det är tak över innergården så att man kan hänga tvätt i alla väder ;)

Avenida de Sancho El Sabido 15, 8C

Här kommer ett inlägg med lite bilder på lägenheten som vi hyr här i San Sebastian. Kanske kan vara roligt att se för er som inte sett bilderna innan. Vi är väldigt nöjda med lägenheten. Den är möblerad och rymlig. Skönt med tvättmaskin och tv. Lyx som vi inte hade i Florida. Sedan är det riktigt skönt att bara ha 5 min ner på stan och kanske 12 min ner till havet. Gillar också att den ligger med utsikt över floden Urumea som rinner genom staden. Nu skall jag ge mig ut på en liten joggingtur runt floden. Ha det!


Entrédörren med avhängningsgarderob. Vet fortfarande inte riktigt vad den
fastsydda kudden på dörren är bra för...


Hallen sett ifrån entrén



Vardagsrumsdelen. Här gillar vi att sitta och äta frukost och titta ut på
floden som går precis utanför. Jag sitter i soffan och Vasse i fåtöljen. :)
Soffan är en bäddsoffa


Andra delen av vardagsrummet som är matsal. Ser fint ut men bordet
är rätt rangligt.


Hallen från vardagsrummet och bort mot badrummet


Badrummet som jag gillar starkt


Very nice, I like


Sovrum i lite mer spansk stil....men sängen är bekväm tycker jag och den
lilla fåtöljen fungerar utmärkt som klädhängare :)


Gästrum fd barnrum med bunkbeds :)


Här sitter vi om kvällarna och kollar på TV i två strandstolar. Laidback ;)


Sist och nästan minst, köket :) Inte jättestort men det finns ett litet bord och
sedan tvättdelen på andra sidan om spisen.


Skönt med tvättmaskin i alla fall


Fönster ut mot lilla innegården där vi hänger tvätten. Sjukt högt upp är det
när man tittar ner där...


Utsikten i från fönstren i vardagsrummet och sovrummet


Lutar man sig ut ur fönstret lite så ser man ner mot stan




Sovmorgon för slappisar

Idag ville vi inte stiga upp ur sängen jag var trött och Vasse hade sovit dåligt, så vi sov till 09:10 :) Nu har Vasse iaf kommit iväg till jobbet och jag har hunnit läsa dagens dos av utvalda bloggar. Nu tänkte jag slänga mig i duschen och sedan gå ner en sväng på stan. Just nu regnar det inte i alla fall, men jag tar nog med ett paraply för säkerhets skull.

P.s Blev så glad igår när det damp ner en jättetjusig inbjudan till sommarens romantiska gårdsbröllop i Skåne, det ser vi mycket fram emot! D.s

P.s 2 Posten här i Spanien verkar sköta sig utmärkt. Tar bara 4 dagar att skicka brev från Sverige och hit. Det är andra bullar än hur Posten i USA skötte sig...D.s 2






Regn, kreativ matlagning och söndagens promenad

Nu regnar det utanför mitt fönster. Det var väl dags nu antar jag. Det har annars varit varmt och väldigt härligt väder den senaste 1,5 veckan ungefär. Så idag blir det nog en lugn dag inne i lägenheten skulle jag tippa på. Jag har bestämt mig för att göra pannkakor till lunch. Det skall bli gott. Förra veckan blev det både tacos och thai till middag. Något som baskerna inte verkar äta särskilt mycket av, för det var svårt att få tag på ingredienserna. Vi fick vara lite kreativa med thaimaten eftersom vi inte hittade kokosmjölk. Vasse hittade dock en burk med stelnad kokosolja, så vi stekte grönskarna och kyckligen i det och sedan hälde vi på matlagningsgrädde och röd currypasta. Det var inte klockrent, men mycket nära den vanliga thaimaten vi brukar göra. Så man får vara lite kreativ med matlagningen här. Inte minst eftersom inte ugnen fungerar. Eller tydligen skall den göra det, men vi får i alla fall den inte att fungera. Får väl se om vi tar tag i det problemet en dag och ringer på grannen som sägs kunna hjälpa oss med detta.

Annars blir det en del tapas här hemma. Det blev det till middag i söndags efter vår långpromenad upp till TalentHouse och längs med stranden. Vi var helt slut när vi kom hem. Tror vi var ute i 2 timmar. TalentHouse såg förövrigt riktigt nice ut, men det ligger högt upp på kullarna, så frågan är om man orkar gå upp och ner där varje dag bara för att handla lite mjölk till exempel? Jag fattar inte hur baskerna orkar. De är ett aktivt folk som promenerar och motionerar mycket. Ser ofta 60+are och äldre som är ute och går med käpp på strandpromenaden. Inte illa! Sån skall jag också bli när jag blir gammal. Här kommer ett bildregn från vår söndag. Peace Out.


Haha, har glömt visa denna roliga bild ifrån karnivalen som var i stan förra helgen, så den
fick komma med här i helgens bilder. Barn i alla åldrar var utklädda och uppträdde i
karnivaltåget. Vissa som var utklädda kunde knappt stå och gå själva :)
Tror denna föreställer ett får. Haha, stackars lilla tjej...


Vasse på vår promenad i söndags. Här har vi gått upp för massa trappor...


Man får starka benmuskler här


Men utsikten var fin!


TalenHouse in real life. Ser snyggt ut. Kan tillägga att vissa längeheter är mer
intressanta än andra beroende på åt vilket håll man får balkongen...


Här tar vi en paus uppe på toppen...nu skall vi gå nerför igen...


Okej, ibland får baskerna faktiskt lite hjälp med att ta sig upp för kullarna.
Hissarna ser så roliga ut när de sticker ut från bergen sådär.


Nu har vi hittat ner till stranpromenaden igen.


Haha, visst ser jag hurtig ut?


Han ser lite ensam ut nästan, fast det var en del folk på stranden, men
den är ju så lång och bred.


Rofyllt


Kvällen avslutades som sagt med Tapas och den lokala äpplecidern

Lazy Sunday, Talenthouse?

Känns som en Lazy Sunday idag. Vi är rätt sega och vädret är lite halvmulet. Igår pratade vi om att ta en promenad idag och gå förbi ett ställe som heter "Talenthouse", men jag vet inte om det kommer bli av. Antingen kommer vi bara inte iväg eller också så hinner regnet före oss. Tror det skall regna lite i veckan nämligen och det ser ju som sagt lite grått ut. Talenthouse är förresten ett intressant ställe. Ett helt nybyggt hus som skall öppna nu i april och som erbjuder boende och andra kringtjänster för forskare som är här tillfälligt. Det ser väldigt fint ut på deras hemsida så vi tänkte promenera dit och se hur det ser ut i verkligeheten. Det skall ligga vid ett fint läge vid La Concha, alltså typ vid stranden. Vi har också kontaktat dem för att få hjälp med att leta jobb till mig här. Det är ett exempel på kringtjänster som de hjälper till med. Det blir väl nåt att fixa med nästa vecka. Vi är rätt sugna på att flytta in i en av de där lägenheterna som de erbjuder, men man får bo där högst ett år så vi kanske väntar lite med det. Plus att än så trivs vi bra här i denna lägenheten.


Här ser ni en bild på huset i från deras hemsida...kanske flyttar vi dit en dag...

Annars så träffade vi faktiskt en svensk tjej igår som jag haft kontakt med på nätet. Hon har bott här i San Sebastian till och från de senaste 5 åren och kommer från småland. Vi träffades på stan och tog ett glas vin i solen. Det var en trevlig eftermiddag och vi kommer säkert att ses fler gånger. Hon har en spansk pojkvän som är här ifrån och driver en delikatessbutik i gamla stan. Inte fel!! ;) Alltid roligt att höra från någon som bott här ett tag vad de tycker, rekommenderar osv i alla fall. Kvällen blev annars rätt lugnt. Vi såg inte på Melodifestivalen på svt.se/play men försökte se en dokumentär. Det gick inte. Bara laggade hela tiden. Tror det var på grund av att de sände Melodifestivalen live, för när den var klar så funkade det jättebra igen.

Haha, lite roligt att jag ändå slängde ett öga på finalen kl.22.00 och fick precis så när Erik Saade började sitt framträdande. Eftersom sändingen skulle sluta 22.15 så fick jag för mig att detta nummer jag nu såg förmodligen var pausunderhålliningen innan de skulle avslöja vem som vunnit. Hehe....så bra koll hade jag. Visste inte ens att denna idol-fjant var med och tävlade liksom. Ja, ja så nu har jag i alla fall hört vinnerlåten då. Den lät ju förjävlig rent ut sagt.

Nu skall jag se om mannen vill ut och sträcka på benen lite eller vad han vill göra.
Todelloo!


Vasse hade köttcravings vid lunchtid igår varpå jag fick traska ner till
delikatessbutiken och inhandla dessa entrecotte-bitar.
De ser ut som änglavingar tycker jag...


Se så nöjd han är :) Bara grillen som saknades, tror jag.


Den här gick jag loss på istället, med färska jordgubbar till smakade
den mumma!

En öde biograf

Igår kväll blev det ett första biobesök här för oss. Det finns en biograf i hela San Sebastian där man kan se filmer på originalspråk med spansk text och den var vi på igår. De andra biograferna visar dubbad film. Inte så intressant. Filmen började kl.22....gäsp...haha, lite trött var jag när vi promenerade dit. Det roliga var att vi tyckte vi var rätt sent ute när vi var där ca 15 minuter innan filmen skulle börja. Vi köpte två biljetter och gick in i den ena av de två salarna och där satt inte en kotte! Det var ekande tomt och vi småskrattade lite för oss själva och hade svårt att bestämma oss för vart vi skulle sitta. Det gick säkert 10minuter och fortfarande satt vi själva inne i den rätt slitna biosalongen. Vi kunde inte låta bli att tänka att vi förmodligen var kvällens enda publik och att killen i biljettluckan förmodligen var skitsur för att vi kommit, annars kanske han kunde gått hem? När det är 5 minuter kvar innan filmen skall börja så sätts det i alla fall på lite musik i högtalarna. Ledmotivet till "Titanic" börjar spela och jag skrattar så jag gråter. Här sitter vi helt själva i en öde biosalong och lyssnar på ledmotivet till "Titanic". Så klyschigt och roligt på samma gång. Nästa låt som kommer ur högtalarna är någon annan smörig ballad vars bästföre-datum gått ut och jag börjar starkt fundera på om det kommer bli någon film överhuvudtaget. Killen i biljettluckan kanske stängde ner när vi gått in och tog våra pengar för att gå och köpa öl eller nåt? Men så öppnas salongsdörren och vi blir i alla fall ca 12 personer som tillslut får se " The King's Speech". En riktigt underhållande film får jag säga. Bion kostade 6,5 euro per styck så med tanke på det trevliga priset så kommer vi nog tillbaka till den öde biografen igen. Men det var inte för snacksen (såg inga till salu) eller för bild- eller ljudkvalitén kan jag i alla fall lova. :)

Eftersom det är fredag och jag alltid blir extra sugen på att äta nån god mat då så bjuder jag på lite fina pintxosbilder idag. Förra helgen fick jag ju provat dessa små mini delikatesser på bröd och det var nog knappast sista gången. Lovely. Härlig fredag på er!


Här står de uppradade på bardisken, färdiga att plockas!


Som ni ser slänger man bara servetterna på golvet i takt med att man
avverkar dem.


Och här mumsas det!





Medlem av staden San Sebastian

Idag har jag skrivit in mig som boende här i staden. Ohyeah! Nu är jag alltså officellt medlem av staden San Sebastian, som jag har valt att se det i alla fall. Vasse följde med mig till (typ) kommunhuset i morse och vi tog som vanligt med oss alla våra papper och dokument. Man vet aldrig vad de kommer att fråga efter så det har vi lärt oss nu. Mitt uppdrag att registrera mig som boende här tillsammans med Vasse är ett led i att bli medförsäkrad i Vasses arbetsförsäkring. Jag fick en liten fin lapp med fyra "uppdrag" att utföra när jag kom hit av sekreteraren på Vasses jobb, innan jag kunde bli försäkrad. Så idag var det alltså dags att påbörja det arbetet.

Vasse hade dessutom också ett ärende till (typ) kommunhuset eftersom han bytt adress sedan han registrerade sig sist, så han följde faktiskt med mig dit av fler anledningar. I alla fall så var det som vanligt ingen som kunde engelska där till en början. Inte förrän vi stapplat oss fram på spanska och det universiella kroppsspråket ett par minuter. Då hade de nog hunnit tröttna på de två nordborna som inte riktigt kunde göra sig förstådda ordentligt och vips fanns där någon som kunde engelska. Denna någon var gissningsvis någon chef eller ansvarig och när hon väl förklarat för tjänstekvinnan så var det hela i hamn. Jag kunde efteråt stolt bocka av 2 av 4 "uppdrag" på min lista. Så, så ligger det till här med språket. "Fotfolket" på myndigheterna, affärsbiträden, servitörer m.m. kan i regel inte engelska. Åtminstone erkänner de inte att de eventuellt kan lite engelska när man frågar om de kan det. Så vi försöker hanka oss fram så gott det går. Mitt spanska lexicon är min bästa vän än så länge och jag har också börjat plugga spanska på egen hand via nätet nu. Det är roligt tycker jag, men inte helt lätt med de spanska verben...det blir en nöt att knäcka.


Här kommer en bild från gamla delen av San Sebastian, där kommunhuset där jag registrerade mig ligger:



Underbara morgon!

Idag har jag haft en så underbar morgon. Frukost i soffan vid fönstret i vardagsrummet med äkta mannen och en tjusig blombukett bredvid, som han hade med sig hem till mig efter jobbet igår kväll. Blev väldigt paff och glad för blommorna. Särskilt eftersom jag aldrig fått blommor från Vasse innan. Det är bara inte hans grej. Efter frukost följde jag Vasse ner på stan och ner till havet på hans väg till jobbet. Det var superskönt i luften och solen sken. Tror vi har typ 16 grader varmt idag. Så snart tänkte jag ge mig ut på en liten joggingrunda. I alla fall, morgonen var underbar och här kommer lite fina bilder så att ni ser vad jag menar ;)


Fina buketten och goá frukostbrickan


Tjusigt värre :)


Snygga karln


Här satt vi på en bänk och njöt av utsikten innan Vasse fortsatte till jobbbet


Morgonfilosoferar?


Off to work!


La Concha (största stranden) i sitt vackra morgonljus

Jag mötte Jesus och sedan fick vi internet här hemma

Så har internet äntligen kommit till oss, är det inte faktiskt med tanke på att jag mötte Jesus igår? Helt ovetandes om att internet nu fanns tillgängligt på Avenida de Sancho El Sabido 15 så vandrade jag upp för stadens högsta berg (kändes det som) mötte Jesus där och hade rent allmänt en underbar dag i solen. :) Jag lyckats skrapa ihop till en begynnande liten solbränna i ansiktet och en ömmande häl eftersom gårdagens skor inte var ämnade för långa eskapader i kuperad terräng. Helgen var annars helt underbar. Det var skönt väder, vi satt vid strandkanten och njöt, jag åt mina första pintxos, vi var ute på en liten barrunda med Vasses spanska vän som var på besök i staden och sov länge. Nu har jag en hel del bilder att visa för er, men vi tar dem lite pö om pö. På facebook har jag lagt upp ett klipp från stranden för den som vill se. Med internet här hemma så kan ni i alla fall räkna med fler uppdateringar om livet här i San Sebastian framöver. Hasta luego!


Här tog vi en fika i helgen


Jesusstatyn högst upp på berget


Fantastisk utsikt över staden ifrån toppen av berget


Här jobbade jag på solbrännan och njöt

Lite tyst har, jag vet ;)

Nu har jag varit i Spanien i tva veckor och inte har jag bloggat speciellt mycket eller ens lagt upp nagra bilder pa "mitt nya liv". Jag vet det ar kasst. Ledsen, men jag far helt enkelt skylla pa j*vla internetuppkopplingen som aldrig verkar vilja komma igang. Nu har vi i alla fall fatt ett telefonjack installerat i det lilla rummet dar hemma och en fin router som star och blinkar hela dagarna, men jag kommer fortfarande inte at internet. I mon formiddag skall de skicka hem en tekniker (formodligen en spansktalande) som skall titta pa det och testa linjen i alla fall. Sa jag haller tummarna for att jag imon eventuellt, kanske, gissningsvis har internet. Helt sjukt vad begransad man kanner sig utan internet. Tur att jag har kunnat lana en dator har pa Vasses jobb emellanat for att anda kunna kommunicera lite med omvarlden.

Sa vad har hant sen sist? Hm, vi at middag i gamla stan med Vasses chef och lite folk fran universitetet forra veckan. Mycket trevligt och gott. Vi at en avsmakningsmeny som inneholl en hel del spannande saker som jag formdligen inte provat annars. Favoriten var en risotto med blackfisk som var kokad i blackfiskens black, sa den var helt svart. Sag lite skumt ut, men smakade jattegott! Sedan har jag kommit ut och joggat tva ganger, promenerat mycket, sett en och en halv sasong av serien "Mad Men" som jag tycker ar otroligt underhallande och lagat goda middagar i sann "Housewife"-anda. Hehe. Dessutom har vi salt var lagenhet hemma i Goteborg, med hjalp av mina fina foraldrar. Det var otroligt skont att fa det klart och igar firades det med champagne och serrannoskinka. Tva saker jag inte kan fa nog av :)

Livet har i Spanien ar harligt, tycker jag. Kravlost och njutbart for mig an sa lange iaf. Kanske lite rastlost emellanat, men da tanker jag bara pa hur hektisk januarimanad var och faktiskt de senaste aren da jag pluggat som en tok, jobbat extra, pendlat m.m. Sa sedan njuter jag bara av min civilekonomexamen och lite till av lugnet har och nu. :) Jag har inte skaffat nat jobb an, inte skrivit upp mig for nagon spanskakurs eller lart kanna nagra som bor har, men jag tar det med ro.

Kramar!

RSS 2.0