I fiskebyn Getaria

 

På snirkliga, serpentinväger uppe i bergen körde vi från San Sebastian till den lilla fiskebyn Getaria igår. Vägen dit bjöd på en vidunderlig utsikt över havet. Getaria bjöd på en mycket hög mysfaktor, fint väder och klassmat. Vi strosande runt i den lilla byn som hade en fantastisk liten, för att vara katolsk, rätt spartanskt inredd kyrka med ett lutande golv som man nästan blev sjösjuk av. Vi tittade också in i en delikatessbutik där Anders kom ut med en burk anklevermousse och sedan slog vi oss ner på en uteserving i hamnen där det avnjöts en riktig höjdarlunch.

Getaria kryllade av fiskrestauranger där färsk, grillad fisk verkade vara standard på var restaurang. Utanför restaurangerna stod vedeldade grillar redo och fiskarna kastades upp på varandra i små korgar för att grillas till absolut perfektion. Vasse som är mycket svag för just grillad fisk fick nåt glasartat i blicken bara vid åsynen av dessa grillar och ganska snart slog vi oss ner på en uteservering med utsikt över hamnen. Restaurangen visade sig vara ett riktigt lyckokast, även om det inte var direkt billigt. Men smakar det så brukar det ju också kosta...hur som helst kunde vi bara inte motstå att beställa in lite grillad fisk såklart.

Det blev marulk som slängdes på grillen, två storra bjässar, som vi fyra i sällskapet delade med färskt bröd till. Enkelt i sitt utförande men så makalöst gott. Över marulken hade de hält en blandning av rostad vitlök och olja som gjorde den än saftigare och välsmakande. Till förrätt åt jag den klassiska fisksoppan som tillreds ungefär på samma vis över hela Baskien och de andra tre åt grillade jätteräkor. En mycket obehaglig lunchupplevelse i sin helhet som ni kanske förstår ;)

Vid fyratiden rullade vi (i dubbelbemärkelse) tillbaka till San Sebastian och tog en välbehövlig siesta innan Anders och Kia kom över till oss på en fördrink. Ännu var inte denna gourmetdag över för oss fyra matälskare, nej, kvällen till ära skulle vi bli bjudna på lyxkrog av våra gäster. Vi delade en taxi till Hondarribia (nära franska gränsen) och åt en avsmakningsmeny med klassiska baskiska smaker på restaurang Alameda, som förövrigt har en stjärna i Guide Michelin. En mycket trevlig och minnesrik middag där framförallt de två desserterna fick absolut toppbetyg av oss alla fyra. Jag åt nog den lenaste chokladkrämen jag någonsin smakat där faktiskt.

Ja, vilken dag vi hade igår. Den kommer vi att leva på länge. Mat är livet mina vänner!


Kommentarer
Postat av: MariMari

Sv =) Ja det är fantastiskt gott...



Vilken fin blogg du har =)

2011-11-20 @ 12:24:27
URL: http://marriie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0