Semana Grande

Nu har den traditionella festivalveckan Semana Grande, Stora veckan, här i San Sebastian inletts. Den utspelar sig varje år under tredje veckan i augusti och bjuder på mycket skoj om vi får tro ryktena. Själva har vi ju inte fått uppleva festivalen ännu så det gör ju det hela ännu mer spännande!

Det har byggts upp musikscener runt omkring i staden hela veckan och det verkar bli många konserter med allt från pop, rock och klassiskt till jazz under veckan. Det blir också parader med de klassiska "dockorna" med stora huvudena. Svårt att förklara, men jag skall visa på kort på dem. Dessutom är det stora, påkostade fyrverkerier som skjuts av varje kväll över bukten när mörkret lagt sig. Det är en internationell tävling i fyrverkerikonst (finns det ordet?) och i slutet av veckan så koras den vars fyrverkerier var vackrast. Största festivaldagen är visst idag eftersom det är helgdag imon och alla är lediga. Så vi räknar med att det blir livat på stan ikväll!

Planen för dagen är att mötas upp hos en vän nere i stan för grillning och vinprovning. Alla tar med en flaska vin och lite smått, sedan grillar vi chorizo och diverse grönsaker som vi därefter äter i ett nafs med aioli och baguette. Låter vattentätt för en lyckad kväll tycker jag! Efter vinprovningen är planen att gå ner på stan tillsammans och uppleva festivalyran lite. Vi fick en försmak av fyrverkerierna redan igår, men på rätt långt håll, så idag vill vi se dem från stranden. Riktigt nära.

Men tro för den sakens skull inte att vi tog det lugnt igår på mat- och dryckesfronten. Nej, nej. Ni förstår det är några riktiga matfantaster vi hittat att umgås med här! Så igår bjöd Paulina in oss och några vänner till på en traditionell mexikansk majssoppa som heter Pozole. Den gillade jag! Alejandro hade gjort en risrätt med stora räkor och bläckfisk som också var jättegod. Och själva bidrog vi med svenska hederliga pannkakor som serverades med sylt och grädde. Ingen gick hungrig därifrån igår vill jag lova!

Här har vi den nakna pozolen

Och här den klädda pozolen, så som den skall serveras med strimlad sallad, hacka gul lök och skivade rädisor.

Självklart serverades mexikansk öl av bästa kvalisort rakt genom måltiden ;)

Alejandro är grym på att tillaga de här räkorna! Har ätit hans lime och vitlöksstekta gambas innan och de är en dröm.

Våra pannkakor fick namnet "Burrito Dulce" av mexikanarna som åt pannkakor för glatta livet :)

Bruno tog också fram äkta lönnsirap från Québec till pannkakorna. Den smakade inte alls som någon lönnsirap jag testat innan. Inte lika söt och mycket tunnare i konsistensen. Den blev en hit att toppa "burritosen" med och den perfekta kombon visade sig vara pannkaka, jordgubbssylt, grädde, lönnsirap och pressad lime. Vem hade kunnat ana det?


Kommentarer
Postat av: karin - trattoria

sv: det gör jag gärna! Var i spanien ligger det..? Geografi är inte riktigt min grej haha ;)

2011-08-15 @ 10:29:21
URL: http://trattoria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0